DEEL 21: OEBELE HOUDT VERKIEZINGEN...

Augustus is er deze aflevering niet bij. Als beloning voor het vangen van Maxim de Gapper heeft hij een zeereis gekregen. Daardoor heeft Oebele geen burgemeester en geen regisseur, dus moeten er verkiezingen worden gehouden voor een locoburgemeester. Oebele is de enige plaats in Nederland waar de bewoners de burgemeester kiezen, zoals met Sint Juttemis 1609 is vastgesteld door Oe 37, bijgenaamd de Ludieke. Koen heeft zich afgemeld. Aagje, Geesje, Paulus en Billy zijn allemaal kandidaat, net als Engelbracht Krullemuller van de speelgoedfabriek. Paulus is er zeker van te zullen winnen. De computer die de stemmen stelt wijst echter Geesje als locoburgemeester aan, tot teleurstelling en ergernis van Paulus.

Billy wordt benoemd tot Wethouder van Schoone Zaaken en stelt een "alternatief Oebele" voor, met "hippe muziek en hippe kleding". Geesje nodigt iedereen uit op haar boerderij in Dolletjesveen. Iedereen gaat mee, alleen Paulus en Engelbracht blijvend mokkend achter. Om bij de boerderij te komen moeten de Oebelaars eerst naar de molen van Malle Melle, die hen moet overzetten over de Oebele. Hij brengt ook een bezoekje aan de boerderij als Aagje vertelt over de trollentrappel, een dans waarmee boeren dachten trollen te kunnen bezweren. Melle heeft gezien hoe Paulus en Engelbracht, verkleed als veldwachters, rond de boerderij sluipen. De twee worden betrapt, tot hilariteit van de anderen.

Terug in Oebele benoemt Geesje Paulus tot Wethouder van Pleziertjes en Bijstand.

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 28 november 1970 - Nederland 1 - 16.50-17.30 uur

Tekst
Harrie Geelen

Tekstbijdragen
Bram van Erkel

Arrangementen en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Camera
Ad Braamhorst

Decorontwerp
Els Salomons

Samenstelling en regie
Bram van Erkel

Producent
René Sleven

Orkestleden
Joop Stokkermans - vleugel
Gildo del Mistro - slagwerk
F. Dirks - trompet
Eddie Engels - trompet
Peter Nieuwerf - gitaar
Piet Baan - basgitaar
Harry Mooten - accordeon
Rudy Bosch - trombone
Paul Geugjes - viool
Jonny Kroon, jr. - viool
Jan Wittenberg - viool
H. Bosch - viool
Jean Busch - cello
A. Elshout - fluit
Arnold Swillens - hobo

Rolverdeling
Aagje Ritsema - Wieteke van Dort
Paulus Post - Ab Hofstee
Geesje Zoet - Marjan Berk
Billy Biggelaar - Rob de Nijs
Kinderen van Oebele - Oorverdovend Omroepkoor onder leiding van Henk van der Velde, Balletbuitelaars onder leiding van Olga Dzialiner

Gastrollen
Engelbracht Krullemuller - Wim van den Brink
Malle Melle - Johan te Slaa

Prijswinnaar rijmwedstrijd
Annemiek Jong, IJmuiden

LIEDJES

Welkom in Oebele
Koor

Tuig
Ab Hofstee, Wim van den Brink, Koor

Baantje in de politiek
Koor

Hip zijn alle dingen
Rob de Nijs, Wieteke van Dort, Koor

Alternatieve groenteboer
Wieteke van Dort, Koor

Riedel
Instrumentaal

Trollentrappel
Instrumentaal 

Kabouter Pim
Marjan Berk, Koor 

Oebele is hupsakee
Koor

DRAAIBOEK

Het complete draaiboek van deel 21, met dank aan Maarten Fransen. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 21: Oebele 21

TRIVIA
  • Zowel Willem Nijholt als Herman Vinck konden niet aanwezig zijn bij de opnamen van deze aflevering vanwege verplichtingen in het theater. Willem had al wel het lied "Hip zijn alle dingen" ingezongen, zijn zangpartijen werden overgenomen door Wieteke van Dort.
     
  • Voor het lied "Baantje in de politiek" werden opnamen gemaakt in Den Haag, op het Binnenhof en in de vergaderzaal van de Tweede Kamer. De voormalige balzaal zou tot 1992 in gebruik blijven als vergaderruimte. De kenmerkende groene bankjes en gordijnen zijn na renovatie verdwenen. Als de regel 'met je rijke tante' wordt gezongen is Iet van der Velde, leidster van het koor, ook even te zien.
      
  • Johan te Slaa speelde voor de eerste keer Malle Melle en zou dat nogmaals doen in deel 24.
     
  • Het lied "Trollentrappel" is instrumentaal, afgezien van de titel die enkele keren wordt geroepen. In deel 20 van Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer?, Het Theehuis van Geerte, zit een ander lied met dezelfde titel.
     
  • Het lied "Alternatieve groenteboer" werd in St. Michielsgestel gefilmd, op het terrein van het doveninstituut. Ook werden er opnamen gemaakt in het Overijsselse plaatsje Kalenberg.

      
  • UITGAVEN

    De liedjes "Baantje in de politiek" en "Alternatieve groenteboer" zijn de enige bewegende beelden die van deze aflevering bewaard zijn gebleven en staan op disc 2 van de dvd/cd-box. Op foto 48 uit de fotogalerij is Berry Roestenburg van het doveninstituut te zien en op foto 49 de gastacteurs.
    De liedjes "Hip zijn alle dingen", "Kabouter Pim", "Baantje in de politiek" en "Alternatieve groenteboer" staan als track 8 tot en met 11 op cd 3 van de cd-box.
     

       
     
     

     

    Publicatiedatum: 26 oktober 2019
    Laatste aanvulling: 7 augustus 2020
    Foto 1 © Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, foto's 2-3 © ANP CC BY-NC-ND 4.0, foto 4 collectie Ria Tammer, foto 5 collectie Monique van Thienen, foto 6 collectie Meta Veerman, screenshots © KRO
    REGISTER |
    SONGTEKSTEN |
    MEDIA
    INFORMATIE |
    AFLEVERINGEN |
    OEBELE |
    © 2018-2024
    contact
    colofon
    veelgestelde vragen
    disclaimer