Het Kinderzangfestival, een zangwedstrijd voor schoolkoren uit de hoogste klassen van de lagere school, was sinds 1960 een jaarlijks terugkerend evenement. Na diverse voorronden werd de negende finale, gepresenteerd door Willem Nijholt en Wieteke van Dort als Koen en Aagje, live uitgezonden op televisie. In de jury zaten onder andere Harrie Geelen, Joop Stokkermans en Heleen en Els van het Oebele-koor. Klas 6 van de Bernadetteschool uit Den Bosch was de winnaar, zij wonnen een reis naar België en een optreden voor de BRT.
De optredens van de koren verschenen ook op langspeelplaat, inclusief de zeven liedjes die Willem Nijholt en Wieteke van Dort hadden gezongen. De oorspronkelijke televisie-uitzending is niet bewaard gebleven. Enkele bewegende amateuropnamen (zonder origineel geluid) gemaakt tijdens de uitzending en van het beeldscherm zelf zijn op YouTube gezet door Richard Schraven.
Uitzending
KRO - 31 mei 1969 - Nederland 1 - 16.02-17.30 uur
KRO - 13 september 1969 - Nederland 1 - 19.05-19.55 uur (ingekorte herhaling)
Presentatie
Willem Nijholt (als Koen de Graaf), Wieteke van Dort (als Aagje Ritsema)
Jury
Wim Quint (voorzitter), Paula van Alphen, Broeder Laetantius, Harrie Geelen, Joop Stokkermans, Els van Weely, Heleen Hut, e.a.
Muzikale leiding
Joop Stokkermans
Gastoptreden
Cocktail Trio
Decorontwerp
Juliënne van den Erve
Regie
Bram van Erkel
Producent
René Sleven
Hoewel Joop Stokkermans in meerdere afleveringen van Oebele aanwezig was kwam hij nooit zo uitvoerig aan het woord als in deze vooruitblik. Het is niet bekend wie de omroepster van dienst was. Het programma, dat op 13 september was opgenomen, is niet bewaard gebleven.
Het draaiboek van Vooruitblik op Oebele is wel bewaard gebleven, met dank aan Maarten Fransen. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op onderstaande link om het draaiboek als pdf te bekijken.
Vooruitblik op Oebele
Uitzending
KRO - 20 september 1969 - Nederland 1
Tekst
Harrie Geelen
Decorontwerp
Els Salomons
Licht
Lex Goos
Regie-assistente
Peggy de Brij
Regie
Bram van Erkel
Producent
René Sleven
Rolverdeling
- Koen de Graaf - Willem Nijholt
- Aagje Ritsema - Wieteke van Dort
- Augustus Rozegeur - Herman Vinck
- Joop Stokkermans - Joop Stokkermans
In september 1969 was bekend gemaakt dat de lp's Welkom in Oebele en Nieuwe liedjes van Oebele waren onderscheiden met een Edison, één van de oudste muziekprijzen ter wereld. De uitreiking vond een half jaar later plaats, tijdens het Grand Gala du Disque Populaire. Dit groots opgezette showprogramma vanuit de RAI in Amsterdam duurde de hele avond en werd live uitgezonden op radio en televisie, in de pauze onderbroken door Televizier. Joop Stokkermans nam namens het hele team de Edison in ontvangst uit handen van Willem Duys. Het telvisieprogramma is niet bewaard gebleven, de radio-uitzending wel.
Uitzending
AVRO - 27 februari 1970 - Nederland 1 - 20.20-0.00 uur
Presentatie
Mies Bouwman, Willem Duys
Muzikale leiding
Francis Bay
Decorontwerp
Jan van der Does
Regie
Jef de Groot
Productie
John J. Vis Jr., Jef de Groot, Pim Jacobs
Het Kinderzangfestival vierde in 1970 een jubileum, het werd voor de tiende keer werd gehouden. Net als het voorgaande jaar werd de finale door Willem Nijholt als Koen en Wieteke van Dort als Aagje. Ook nu werd de wedstrijd live uitgezonden op televisie. Klas 6 van de Bernadetteschool uit Den Bosch won voor het derde jaar op rij de Zilveren Stemvork, een wisselprijs die de school nu mocht houden.
De optredens van de koren verschenen ook op langspeelplaat, maar zonder de zes liedjes die Willem Nijholt en Wieteke van Dort hadden gezongen. De oorspronkelijke televisie-uitzending is niet bewaard gebleven, wel de radio-uitzending. Enkele bewegende amateuropnamen (zonder origineel geluid) zijn in twee delen op YouTube (zie deel 1 en deel 2) gezet door Richard Schraven. Hij heeft enkele van deze opnamen gecombineerd met de geluidsband.
Uitzending
KRO - 13 juni 1970 - Nederland 1 - 16.02-17.30 uur
KRO - 15 september 1970 - Nederland 1 - 19.07-20.00 uur (ingekorte herhaling)
Presentatie
Willem Nijholt (als Koen de Graaf), Wieteke van Dort (als Aagje Ritsema)
Jury
Wim Quint (voorzitter), Paula van Alphen, Hans Peters, Hendrik Daems, Broeder Laetantius
Muzikale leiding
Joop Stokkermans
Decorontwerp
Juliënne van den Erve
Regie
Bram van Erkel
Producent
René Sleven
Op initiatief van de Commissie Collectieve Grammofoonplaten Campagne (CCGC) trad een groot aantal Nederlandse artiesten uit uiteenlopende genres op in de Jaarbeurs Congreszaal in Utrecht. In de rechtstreekse uitzending waren onder meer Johnny Jordaan en Tante Leen, Tee Set, Saskia & Serge, Marco Bakker en Brainbox te zien. Het muziekgala werd voor de tweede en laatste maal georganiseerd en duurde de hele avond, slechts onderbroken door een uitzending van de actualiteitenrubriek Hier en Nu. De hoofdrolspelers uit Oebele zongen de liedjes Oe van Oebele en Foebele in Oebele. Het programma is niet bewaard gebleven.
Uitzending
NCRV - 4 september 1970 - Nederland 1 - 20.20-23.15 uur
Presentatie
Eddy Becker
Muzikale leiding
Harry de Groot
Choreografie
Jan Arntz
Decorontwerp
Cor Hermeler
Regie
Kitty Knappert
Productie
Dick van den Ende
Pagina uit TeleVizier
van 4 september 1970
Hoe populair Oebele was bleek wel toen kleuters uit Oss voorstelden hun nieuwe school naar de serie te vernoemen. Op vrijdag 6 november 1970 werd de school geopend, in het bijzijn van Aagje (Wieteke van Dort) en Paulus (Ab Hofstee), die een grote postzak bij zich had. Hierin zat een replica van het standbeeld van Oe de Eerste, gemaakt door de kinderen van het doveninstituut. Volgens de Oebeler Krant van november waren de kinderen "door het dolle heen" en werd het in Oss een "geweldig groot feest". Een cameraploeg van de KRO maakte een reportage die voor zover bekend niet bewaard is gebleven.
De school heeft tot 1986 bestaan.
Uitzending
KRO - 18 november 1970 - Nederland 1 - 17.00-17.15 uur
Camera
Ad Braamhorst
Uitzending
KRO - 12 juni 1971 - Nederland 1 - 16.02-17.30 uur
Presentatie
Eveline Velsen, Ria Suyderhoud, Lidy Sluijter
Jury
Wim Quint (voorzitter), Paula van Alphen, Annemiek Coone, Hendrik Daems, Broeder Laetantius, Harry Bannink
Arrangementen en muzikale leiding
Joop Stokkermans
Decorontwerp
Juliënne van den Erve
Regie
Bram van Erkel
Producent
René Sleven
Absurdistisch showprogramma, gepresenteerd door Fred Haché en zijn assistent Barend Servet. In de tweede aflevering viert Fred Haché zijn verjaardag met een aantal opmerkelijke gasten, waaronder Willy Alberti, Simon Vinkenoog, Milly Scott, Tonny Eyk, Kees van Kooten en Wim de Bie. Ook aanwezig zijn Jan Teulings en Wies Andersen in hun rollen uit de serie Maigret. Ab Hofstee is kort te zien als postbode Paulus die een pakket komt brengen waarin een compleet drumstel blijkt te zitten. Zijn Hamelen-collega Will van Selst doet ook mee aan het programma als de Franse zanger Henri Salvador, en in deze uitzending is Dolf Brouwers voor het eerst te zien als Sjef(ke) van Oekel.
Uitzending
VPRO - 27 januari 1972 - Nederland 1 - 21.40-22.35 uur
Idee, samenstelling en teksten
Wim van der Linden, Wim T. Schippers, Ruud van Hemert, Gied Jaspers
Decor
Jan P. Koenraads
Productie en regie
Ruud van Hemert
Rolverdeling
- Fred Haché - Harry Touw
- Barend Servet - IJf Blokker
- Sjefke van Oekel - Dolf Brouwers
Enkele maanden nadat Oebele gestopt was, waren Ab Hofstee, Rob de Nijs, Riet Wieland Los en het koor (nu onder de naam Televisie-kinderkoor) te zien in een liedjesprogramma over Moederdag. Alle liedjes werden vooraf gegaan door korte monologen van de koorleden die iets over hun moeder of over Moederdag vertelden, waarin duidelijk wordt, net als in de liedjes zelf, dat eigenlijk iedere dag Moederdag zou moeten zijn. De 12 liedjes verschenen ook op langspeelplaat in twee edities met de titels "Elke dag is Moederdag" en "Mammie... heb je zin om op te staan?".
De complete uitzending is niet bewaard gebleven, met uitzondering van drie liedjes die op film op locatie werden opgenomen, waaronder op de Floriade, en enkele losse fragmenten. Het liedje 'Als mijn moeder huilt' is in 1982 opgenomen door Wieteke van Dort voor haar album "Huilen is gezond".
Het draaiboek is wel bewaard gebleven, met dank aan Maarten Fransen. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op onderstaande link om het draaiboek als pdf te bekijken.
Elke dag is Moederdag
Uitzending
KRO - 13 mei 1972 - Nederland 1 - 19.05-19.45 uur
Opnamedatum
22 april 1972, Studio Bellevue
Alternatieve titel
Elke dag is Moederdag
Teksten
Harrie Geelen, Bram van Erkel, Gerrit den Braber
Arrangementen en muzikale leiding
Joop Stokkermans
Decor
Ben Hulsman
Regie
Bram van Erkel
Producenten
Gerrit den Braber, Bram van Erkel
Medewerkers
- Ab Hofstee
- Rob de Nijs
- Riet Wieland Los
- Televisie-kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde
- Ballet onder leiding van Olga Dzialiner
- De heer Hartgers en leerlingen
In dit amusementsprogramma voor het goede doel boden bekende Nederlanders een bijzondere prestatie aan voor de veiling van presentator Gerrit den Braber, die zelf ook een keer in Oebele te zien was geweest. Aanvankelijk werden alleen grammofoonplaten geveild, later werden dat ongewone optredens. Zo speelde Hans Wiegel Romeo in een scène uit "Romeo & Julia" en was Mies Bouwman zelf kandidaat in haar spelshow Eén van de acht waarbij ze bekende mensen moest herkennen die aan de 'levende' lopende band voorbij kwamen. In de aflevering van 4 april 1972 zong de selectie van FC Utrecht samen met het Oebele-koor Oebele is hupsakee.
De spelers Hans van Huissteden, Karel Bonsink, Jan Blaauw, Leo van Veen, Marco Cabo en Jan Groenendijk namen hierbij de solo's over. Hoeveel er voor het Rode Kruis werd betaald is niet bekend: de uitzending werd niet bewaard maar een fragment van het optreden is te zien in een compilatie-aflevering die nog wel bestaat.
Uitzending
NCRV - 17 juni 1972 - Nederland 1 - 22.10-23.00 uur
Veilingmeester
Gerrit den Braber
Regie
Kitty Knappert
Productie
Toon Gispen
Screenshots © NCRV
Een praatprogramma met muzikale onderdelen dat tussen 1968 en 1974 in de zomermaanden werd uitgezonden. In 1972 waren er enkele vaste onderdelen, zoals de foto van de week. In deze aflevering waren Frans Halsema en Oscar Harris de muzikale gasten, na het 8 uur Journaal stond de uitzending in het teken van Joop Stokkermans die was uitgeroepen tot componist van de week. Conny Vink, Rob de Nijs, Ab Hofstee, The Secrets en het Oebele koor (hoewel Hamelen al begonnen was) zongen enkele van zijn liedjes. Van de uitzending is alleen een fragment bewaard gebleven op film over waarin Hans de Graaff enkele kinderen interviewt (zoals jaren later Jochem van Gelder in Praatjesmakers), in dit geval over ministers en de koningin.
Uitzending
VARA - 25 juli 1972 - Nederland 2 - 19.05-1955 + 20.20-21.00 uur
Presentatie
Letty Kosterman, Herman Stok
Interviews
Hans de Graaff
Muziek
Tony Nolte, Joop Stokkermans
Gasten
- Frans Halsema
- Truusje Simons
- Oscar Harris & the Twinkle Stars
- Conny Vink
- Rob de Nijs
- Ab Hofstee
- The Secrets
- Oebele koor
- Degenslikker Stromboli
Zesde in een reeks amusementsprogramma's waarin Jos Brink samen een gast terugkijkt op nostalgische televisiefragmenten die hij of zij heeft uitgekozen. Rob de Nijs is deze aflevering de hoofdgast en hij laat onder meer Showroom en Jiskefet zien, en optredens van Miles Davis, Chet Baker en Johnny Jordaan. Speciale gasten zijn Robs toenmalige echtgenote Belinda Meuldijk en Wieteke van Dort, die Rob verrast door samen met het Oebeler koor nog eenmaal Oebele is hupsakee te zingen. Na Oebele waren Wieteke van Dort en Rob de Nijs ook nog samen te zien in het vierde seizoen van Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer?.
Het optreden van Wieteke van Dort met het Oebele-koor staat als bonus op disc 2 van de Oebele dvd-box.
Uitzending
NCRV - 7 augustus 2004 - Nederland 1 - 20.35-21.45 uur
Presentatie
Jos Brink
Eindredactie
Sjoerd Dijkstra
Regie
Jan Michiel den Boogert
Productie
Terry Kotterman
Bij het samenstellen van de dvd/cd-box Oebele ontstond het idee om een programma te maken over de serie. Han Peekel, die voor zijn reeks TV Monument verschillende uitzendingen heeft gemaakt over uiteenlopende onderwerpen uit de televisiegeschiedenis, werd hiervoor benaderd. Hij had al eerder portretten gemaakt van hoofdrolspelers Willem Nijholt en Wieteke van Dort. Tijdens de Oebele-reünie op 12 januari 2011 in café De Twee Zwaantjes van koorlid Trees Ruzette werden opnamen gemaakt door cameraman Bert Kremer en geluidsman Jack Niewold. Han Peekel zelf kon niet aanwezig zijn omdat hij die dag zijn huwelijksjubileum vierde.
Regisseur Bram van Erkel, tekstschrijver Harrie Geelen en acteurs Willem Nijholt, Wieteke van Dort en Marjan Berk vertellen over de serie en ook is te zien hoe Bram van Erkel samen met componist Joop Stokkermans op keyboard het speciaal voor de reünie geschreven lied Denkend aan Oebele ten gehore brengt, met bijval van alle aanwezigen. Een paar maanden later, op 9 april, volgde een tweede opnamedag. In het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid werden koorleden Erna Beenakker, Erwin Crone, Lidy Sluijter, Ria Tammer en Trees Ruzette geïnterviewd, samen met televisiehistoricus Arjan Doolaar.
Birgit van Altena werd als laatste geïnterviewd. Zij was als kind een trouwe kijker en kon toen nog niet weten dat ze later zou gaan werken bij de KRO, de omroep die Oebele uitzond. Het programma Oebele is hupsakee! - Een persoonlijke terugblik van Han Peekel op een roemrucht televisieprogramma is niet alleen een portret van de serie maar geeft ook een beeld van het kinderkoor Henk van der Velde dat door de naamgever en zijn echtgenote Iet van der Velde werd geleid. Zij bepaalden welke kinderen van het koor de liedjes mochten inzingen en aanwezig mochten zijn bij de opnamen in de studio. Tot op heden is het programma helaas nooit uitgezonden, het kan wel bekeken worden op de dvd-box en op YouTube.
Samenstelling en presentatie
Han Peekel
Camera
Bert Kremer
Geluid
Jack Niewold, Rik Lambregts
Montage
Cato-Margo Peekel
Reportage van twee minuten uit de late editie van Shownieuws over de presentatie van de dvd/cd-box in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op 18 mei 2011, dat diezelfde avond nog werd uitgezonden. De eerste exemplaren werd door Han Peekel overhandigd aan Wieteke van Dort en Willem Nijholt. Er zijn korte interviews te zien met Marjan Berk en Wieteke van Dort. Willem Nijholt vertelt dat Oebele is hupsakee niet zijn favoriete nummer is omdat hij dat zo vaak gehoord heeft. Toch was dat het nummer dat hij samen met de hoofdrolspelers en het koor nog eenmaal ten gehore bracht.
Uitzending
SBS6 - 18 mei 2011 - 22.50-23.20 uur
Presentatie
Maureen du Toit, Marlayne Sahupala
Commentaarstem
Bart Slim
Screenshots © SBS Broadcasting
Nadat 's middags de dvd/cd-box was uitgereikt was Willem Nijholt diezelfde avond te gast in de talkshow van Andries Knevel en Thijs van den Brink om over Oebele te praten. Aan het woord komt tevens Nout Wellink, directeur van De Nederlandse Bank, over Griekenland en de euro. De artsen dr. Frank van Berkum en dr. Frans Kok gaan in discussie over afvallen naar aanleiding van het crashdieet van eerstgenoemde. Het item over Oebele start bij 40 minuten en 46 seconden maar Willem Nijholt wordt ook bij de andere onderwerpen om zijn mening gevraagd.
Uitzending
EO - 18 mei 2011 - Nederland 1 - 23.15-00.05 uur
Presentatie
Andries Knevel, Thijs van den Brink
Eindredactie
Tenco van der Hee, Hans van der Linden
Samenstelling
Bert Heuvelman, Erik de Vries
Productieleiding
Linda Zuidinga
Regie
Robin Boers
Producent
Bernard van den Bosch
Screenshots © EO/Sky High TV
Televisieserie rondom modeontwerpster en 'society babe' Judith Osborn die feestjes en evenementen bezoekt. Zij maakte een reportage van 8 minuten over de presentatie van de dvd/cd-box, wellicht aangemoedigd door haar toenmalige partner Bert van der Veer. "De zaterdagmiddagen waren het leukst als Oebele bij de KRO was" schrijft hij in zijn boek 60 jaar televisie in Nederland. Willem Nijholt, Wieteke van Dort, Joop Stokkermans, Marjan Berk en Harrie Geelen worden geïnterviewd en koorlid Erna Beenakker zingt een stukje van het lied Ik zit me te vervelen voor haar man Frits Jansma.
Uitzending
RTV N-H - 26 mei 2011 - 17:40-18:05 uur
Presentatie
Judith Osborn
Camera
Mischa Korzec, Ilya Bromet
Montage
Martijn Kuiper, René Smeding
Vormgeving
Willem van Dijk
Redactie
Silvie Bieze
Eindredactie
Jan van Galen
Samenstelling en regie
Robert Jan de Boer
Screenshots © RTV N-H