MERCHANDISING

Ondanks het lied 't Is te dol over allerhande spaaracties verscheen er van Oebele nauwelijks merchandising, het boek, de langspeelplaten en een enkele ansichtkaart uitgezonderd. Van andere series uit de jaren 60, zoals Swiebertje, Pipo de Clown en Floris, werden onder meer sleutelhangers, poppetjes en verzamelplaatjes gemaakt. Dit was omdat het auteursrecht van deze series (gedeeltelijk) bij externe producenten lag en, in tegenstelling tot de KRO, deze ook voor commerciŽle doeleinden mocht inzetten.

Een uitzondering zijn twee puzzels die in 1971 onder de titel "Puzzelen met Oebele" werden uitgebracht, elk met 108 stukjes en met afmeting 28,5 x 19 x 3,5 cm. Op de eerste puzzel zijn Willem Nijholt en enkele kinderen afgebeeld, een foto afkomstig uit deel 12: Sinterklaas komt in Oebele. Hij staat ook op de tweede puzzel, samen met Marjan Berk, Ab Hofstee en diverse kinderen. Deze foto werd gemaakt tijdens de opnamen van deel 17: Een galaprogramma in mouwschort en matrozenpak. Klik op de afbeelding voor een uitvergroting. De puzzels worden regelmatig aangeboden op veiling- en advertentiesites.

                                                                                                                       
In onder meer de Leeuwarder Courant is te lezen dat Marjan Berk bezwaar maakte tegen het ongevraagd gebruiken van haar portret wat leidde tot een rechtszaak. De producent van de puzzels, de heer T.A. van Gent, verweerde zich door te zeggen dat de foto's afkomstig waren van de KRO en voor het gebruik betaald was. Hoe deze zaak over auteursrecht versus portretrecht is afgelopen is niet bekend, wel kregen de acteurs die een paar jaar later afgebeeld werden in de fotoboeken Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? en Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 2 een vergoeding voor het gebruik van hun portret.

Publicatiedatum: 1 februari 2021
Laatste aanvulling: 1 februari 2021
Terug naar Media
REGISTER |
SONGTEKSTEN |
MEDIA
INFORMATIE |
AFLEVERINGEN |
OEBELE |
© 2018-2023
contact
colofon
veelgestelde vragen
disclaimer