RADIO
In de loop der jaren hebben diverse radioprogramma's aandacht besteed aan de serie, bijvoorbeeld vanwege uitgaven op dvd, cd of interviews met de makers.
1970  GRAND GALA DU DISQUE POPULAIRE
De uitreiking van de Edison voor de lp's Welkom in Oebele en Nieuwe liedjes van Oebele vond plaats tijdens het tiende Grand Gala du Disque Populaire in de RAI in Amsterdam, met optredens van onder meer Heintje, Nana Mouskouri en Procol Harum. Joop Stokkermans nam de Edison voor de categorie kinderrepertoire in ontvangst namens alle medewerkers aan Oebele. Destijds goldt dat uitzendingen op televisie en radio om middernacht moesten ophouden, maar voor het gala kreeg de NOS toestemming om op de radio na twaalf uur door te gaan. In tegenstelling tot de televisieregistratie is de uitzending op radio wel bewaard gebleven.

Uitzending
NOS - 27 februari 1970 - Hilversum I - 20.15-1.00 uur

Presentatie
Mies Bouwman, Willem Duys

Muzikale leiding
Francis Bay

Regie
Jef de Groot

Productie
John J. Vis Jr., Jef de Groot, Pim Jacobs

Met dank aan Maarten Fransen.

1970  TIEN JAAR KINDERZANGFESTIVAL
Tussen 1960 en 1973 organiseerde de KRO jaarlijks een zangwedstrijd voor schoolkoren van katholieke lagere scholen. Voor de tiende editie had zich een record aantal van 600 scholen ingeschreven en na meerdere voorrondes streden de tien beste koren om een wisselbeker, een geldprijs en een optreden voor de Vlaamse BRT-radio.
De finale, gepresenteerd door Willem Nijholt en Wieteke van Dort als Koen en Aagje, werd (semi) live uitgezonden op radio en televisie. Winnaar werd de Bernadetteschool uit Den Bosch. Net als in 1969 werd van het festival een langspeelplaat gemaakt van de optredens en vanwege het jubileum verschenen de 25 meest gezongen liedjes in boekvorm. De uitzending kan teruggeluisterd worden op YouTube.

Uitzending
KRO - 13 juni 1970 - Hilversum II - 17.30-18.30 uur

Presentatie
Willem Nijholt (als Koen de Graaf), Wieteke van Dort (als Aagje Ritsema)

Jury
Wim Quint (voorzitter), Paula van Alphen, Hans Peters, Hendrik Daens, Broeder Laetantius

Muzikale leiding
Joop Stokkermans

Gastoptreden
Cocktail Trio

Regie
Bram van Erkel

Producent
René Sleven

Foto's © Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, klik op de afbeelding voor een uitvergroting.

1971  KLEUTERTJE LUISTER
Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan en de 2500ste uitzending van het radioprogramma voor en met kleuters komt Ab Hofstee in zijn rol van postbode Paulus enkele gelukstelegrammen brengen. Samen met Lily Petersen, die vanaf de start in 1946 het programma presenteerde, zingt hij met de kleuters enkele liedjes. Joop Stokkermans, die Herman Broekhuizen was opgevolgd als componist en pianist, was er deze uitzending niet bij. Het fragment kan niet online worden teruggeluisterd maar wel opgevraagd worden via info@oebele.net.

Uitzending
AVRO - 1 oktober 1970 - Hilversum II - 10.00-10.10 uur

Presentatie
Lily Petersen

2011  TIJD VOOR 2
De dag voordat de dvd/cd-box van Oebele werd uitgebracht, werd in de rubriek 'Tijd voor dvd' van het lunchprogramma Tijd voor 2 aandacht besteed aan de serie. Presentator Bert Haandrikman laat onder meer fragmenten horen uit het programma Oebele is hupsakee dat Han Peekel maakte. De uitzending kan helaas niet meer worden teruggeluisterd.

Uitzending
KRO - 17 mei 2011 - Radio 2 - 12.00-14.00 uur

Presentatie
Bert Haandrikman

2011  BACK TO THE SEVENTIES
Een week na de presentatie van de dvd/cd-box van Oebele werd uitgebracht, waren Erna Beenakker en Ria Tammer-Bouwhuis van het Oebelekoor te gast bij Compleet FM, de lokale omroep voor Langedijk en omgeving. Aan de telefoon deelde Wieteke van Dort herinneren. De uitzending kan niet online worden teruggeluisterd maar wel opgevraagd worden via info@oebele.net.

Uitzending
Compleet FM - 21 mei 2011 - 11.00-12.00 uur

Presentatie
Nico Prins

2011  GAST AAN TAFEL
Radio Domino, de ziekenomroep van het Slotervaartziekenhuis en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam, heeft in deze uitzending koorleden Ria Tammer-Bouwhuis en Trees Ruzette te gast. Zij vertellen over hun ervaringen bij het maken van de serie en als lid van het kinderkoor Henk van der Velde. Aan de telefoon halen Marjan Berk (Geesje Zoet) en Wieteke van Dort (Aagje Ritsema) herinneringen op en vertelt televisiehistoricus Arjan Doolaar over de totstandkoming van de dvd/cd-box. De uitzending kan niet online worden teruggeluisterd maar wel opgevraagd worden via info@oebele.net.

Uitzending
Radio Domino - 23 november 2011 - 20.00-22.00 uur

Presentatie
Wim Brik, Hennie Oomen

Techniek
Cor van Hattum

2012  DICHTBIJ NEDERLAND

Dagelijks actueel radiomagazine over de multiculturele samenleving in Nederland, met muziek, het laatste nieuws, debat en tot besluit 'Heimwee'. In de laatste minuten van het drie uur durende programma vertelt Ria Tammer in deze rubriek vijf minuten over haar tijd als koorlid van het kinderkoor Henk van der Velde, eerst in Oebele en daarna Hamelen.

Uitzending
NTR - 14 maart 2012 - Radio 5 - 21.00-00.00 uur

Presentatie
Funda Müjde

Eindredactie
Marc Meulendijk

2014  WEKKER-WAKKER!

Weekendeditie van het dagelijkse ochtendprogramma waarin een eigen draai aan het nieuws wordt gegeven met actuele onderwerpen, keuzeplaatjes in de Jukebox en een muzikale gast, in deze aflevering Ben Cramer.
In de uitzending ook aandacht voor de cd-box van Oebele met aan de telefoon samensteller Arjan Doolaar. Van de cd-box is een kort fragment van "Oebele is hupsakee" te horen en omdat de intocht van Sinterklaas die plaatsvindt wordt "Zou Sint Nicolaas" helemaal gedraaid.

Uitzending
Omroep MAX - 15 november 2014 - NPO Radio 5 - 06.00-10.00 uur

Presentatie
Jan Rietman 

Redactie
Robert Blom

2015  GAST AAN TAFEL

Ter gelegenheid van het uitbrengen van de Oebele cd-box waren Wieteke van Dort, Ria Tammer en Arjan Doolaar te gast bij de ziekenomroep van het Slotervaartziekenhuis en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. Wieteke van Dort vertelde onder meer hoe de filmopname van "Vakantie op een paard" een hele dag in beslag nam. Het lied was gecomponeerd op haar verzoek omdat zij zelf paardreed. Ria Tammer haalde herinneringen op aan haar tijd als koorlid en Arjan Doolaar vertelde over de totstandkoming van de cd-box. De uitzending kan niet online worden teruggeluisterd maar wel opgevraagd worden via info@oebele.net.

Uitzending
Radio Domino - 14 januari 2015 - 20.00-22.00 uur

Presentatie
Nils Römer

Techniek
Wim Henker

Coördinatie
Evert Kupers

Foto's Radio Domino, klik op de afbeelding voor een uitvergroting.

2017-2018  THEATER VAN HET SENTIMENT

Programma met muziek en interviews waarin twee uur lang wordt teruggeblikt op de gebeurtenissen van een specifieke dag. In deze uitzending staat 25 november 1970 centraal, drie dagen voor deel 21 van Oebele werd uitgezonden. Het Oebele boek was net uitgekomen. Wieteke van Dort wordt aan de telefoon geïnterviewd, onder andere over de kinderen die in de serie meespeelde. Met sommigen heeft ze nog altijd contact en treden soms met haar op. Ze vertelt ook over de opnamen op het strand voor het lied Hoe gaat het eigenlijk met jou?.

Uitzending
KRO-NCRV - 25 november 2017 - NPO Radio 5 Nostalgia - 16.00-18.00 uur

Presentatie
Jeanne Kooijmans


Precies vijf maanden later stond in hetzelfde programma 25 maart 1971 centraal, vijf dagen nadat deel 25 van Oebele was uitgezonden. Harrie Geelen vertelt aan de telefoon over de ontstaansgeschiedenis van de serie. Zijn achtergrond als tekenfilmer en maker van reclames kwam goed van pas bij het visueel denken. De uitzendingen kunnen niet meer online worden teruggeluisterd maar wel opgevraagd worden via info@oebele.net.

Uitzending
KRO-NCRV - 25 maart 2018 - NPO Radio 5 Nostalgia - 16.00-18.00 uur

Presentatie
Jeanne Kooijmans

2019  GOUDMIJN

Onder het motto "bijzondere verhalen van gewone mensen" vertelt Kees Steenhuizen, groot fan van The Buffoons, dat hij in de veronderstelling was alle nummers van deze Nederlandse groep te kennen. Zijn verrassing was groot toen hij via YouTube ontdekte dat in deel 22, een kerstuitzending, The Buffoons te gast waren en het lied 'Spekvet' zongen. Uiteraard wordt het nummer gedraaid. Het fragment kan worden teruggeluisterd op de website van Goudmijn.

Uitzending
KRO-NCRV - 24 november 2019 - NPO Radio 5 - 14.00-16.00 uur

Presentatie
Stefan Stasse

Publicatiedatum: 5 september 2021
Laatste aanvulling: 7 augustus 2022
Terug naar Media

REGISTER |
SONGTEKSTEN |
MEDIA
INFORMATIE |
AFLEVERINGEN |
OEBELE |
© 2018-2024
contact
colofon
veelgestelde vragen
disclaimer