DEEL 31: EEN KOUWE KERMIS
Nog eenmaal komen de Oebelaars bij elkaar om geld in te zamelen voor het Leger des Heils door een kermis te organiseren. Aagje staat in de poffertjeskraam, waar ook Paulus zich mee bemoeit. Er is een draaimolen, een spookhuis en Geesje beheert de schiettent. Zwaantje Trom, die in deel 27 nog orgel speelde op het huwelijk van Paulus en Geesje, is nu heilsoldate. Wie op het idee kwam om met kerst een kermis te organiseren blijft onduidelijk, al is Paulus ervan overtuigd dat hij het was. Als er opeens collectebussen zijn verdwenen valt de verdenking op Udo Treurniet, die een kraam heeft met feestartikelen. Door een goocheltruc is hij opeens verdwenen - of toch niet?

 

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 25 december 1971 - Nederland 1 - 16.00-17.00 uur

Tekst
Harrie Geelen

Tekstbijdrage
Bram van Erkel

Arrangementen en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Camera
Ad Braamhorst

Montage
Ruud van der Kley

Decorontwerp
Els Salomons

Samenstelling en regie
Bram van Erkel

Producent
René Sleven

Orkestleden
Joop Stokkermans - vleugel
Gildo del Mistro - slagwerk
Jaap Leben - trompet
Fons Diercks - trompet
Louis Färber - trombone
Rudy Bosch - trombone
Jan Scholten - gitaar
Piet Baan - basgitaar
Joop Cantor - cello
Jean Busch - cello
Arie Jongman - fluit
Guus Hautvast - hobo
Jan Hollenstelle - hobo
Frans Baan - fagot

Rolverdeling
Aagje Ritsema - Wieteke van Dort
Augustus Rozegeur - Herman Vinck
Billy Biggelaar - Rob de Nijs
Postbode Paulus Post - Ab Hofstee
Geesje Zoet - Marjan Berk
Kinderen van Oebele - Oorverdovend Omroepkoor onder leiding van Henk van der Velde, Balletbuitelaars onder leiding van Olga Dzialiner, kinderen van het instituut voor doven uit St. Michielsgestel onder leiding van Jos Zeegers en Berry Roestenburg

Gastrollen
Zwaantje Trom - Riet Wieland Los
Udo Treurniet - Martin Brozius

Gastoptredens
Brigadier Mast
Brass band Leger des Heils

LIEDJES

Een kouwe kermis
Rob de Nijs, Ab Hofstee, Herman Vinck, Riet Wieland Los, Koor

Stoomcarrousel
Wieteke van Dort, Rob de Nijs, Koor

Rode ballonnen, witte ballonnen
Martin Brozius, Koor

Ritje in de arreslee
Koor (Erwin Crone, Ria Bouwhuis, Wilma de Roos, Richard van der Made, Madeleen Ahlers)

Er is een oud verhaaltje
Koor (Ria Suyderhoud, Heleen Bergsma, Ellen Lange)

Spokendans
Instrumentaal

Oebele is hupsakee
Fanfare Leger des Heils (instrumentaal)

Help het leger op de been
Wieteke van Dort, Ab Hofstee, Rob de Nijs, Herman Vinck, Riet Wieland Los, Martin Brozius, Koor

Dag Oebele [wel opgenomen, niet uitgezonden]
Wieteke van Dort, Ab Hofstee, Rob de Nijs, Herman Vinck, Marjan Berk, Koor

Kermispsalm [niet opgenomen]
Riet Wieland Los, Koor

DRAAIBOEK

Het complete draaiboek van deel 31, met dank aan Maarten Fransen. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 31: Oebele

TRIVIA
  • Vijf leden van het koor mochten naar Roemenië voor een rit met een arreslee in de sneeuw. Op 17 december vertrok het team vanaf Schiphol naar Boekarest, op 18 december vonden de opnamen plaats in Poiana Brasov en op 19 december keerde het gezelschap weer terug. Foto's van de reis naar Roemenië uit de privécollecties van Ria Tammer en Ada Schouten zijn te zien op de pagina Foto's.
     
  • Behalve in de studio werden er opnamen gemaakt bij de stoomcarrousel in de Efteling. Het interieur van het spookhuis werd door de kinderen van het doveninstituut gemaakt in St. Michielsgestel en daar ook gefilmd, net als de door de Balletbuitelaars uitgevoerde "Spokendans". Het lied "Er is een oud verhaaltje" en de scène met de waarzegster werden thuis in Amsterdam bij koorlid Suzan Bos opgenomen.
     
  • Het draaiboek bevat op het einde songteksten van "Een kouwe kermis" en "Help het leger op de been" met extra coupletten. De regel 'met boem boem hupsakee' uit het laatste lied was oorspronkelijk 'met boem boem Here Jee' - maakte de KRO of het Leger des Heils hier bezwaar tegen?
     
  • Het lied "Dag Oebele", dat al eerder in deel 27 te horen was geweest, werd opnieuw opgenomen maar haalde de uitzending uiteindelijk niet. Het draaiboek vermeldt de songtekst van "Kermispsalm", gezongen door Zwaantje en het koor. Voor zover bekend is dit lied nooit opgenomen.
     
  • In plaats van "Welkom in Oebele" is aan het begin de fanfare van het Leger des Heils te horen met "De herdertjes lagen bij nachten" en bij het binnenmarcheren "Crown of conquest" van Ray Allen. Aan het einde van de uitzending wordt "Oebele is hupsakee" in de versie van de fanfare gespeeld.
     
  • Op de aftiteling staat dat het de 31ste en allerlaatste aflevering is. Regisseur Bram van Erkel had na het derde seizoen aangegeven te willen stoppen. Willem Nijholt had de serie al eerder verlaten om mee te werken aan de theatershow van Wim Sonneveld. Harrie Geelen had in november 1971 het verzoek gekregen om een opvolger voor Oebele te bedenken.
     
  • Slechts twee weken na deze uitzending gingen de opnamen voor Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? van start. Naast het koor deden van de hoofdrolspelers uit Oebele alleen Rob de Nijs en Ab Hofstee mee. Wieteke van Dort en Marjan Berk konden niet meedoen omdat ze zwanger waren, net als Olga Dzialiner overigens. Herman Vinck was wel gevraagd voor Hamelen maar moest vanwege verplichtingen bij het Werkteater het aanbod afslaan. In zijn plaats werd Martin Brozius gevraagd, die in deze aflevering een gastrol speelde.

  • UITGAVEN

    De allerlaatste aflevering is compleet bewaard gebleven en staat op disc 1 van de dvd/cd-box. De vier laatste foto's uit de fotogalerij zijn tijdens deze uitzending gemaakt.
    Van deze aflevering staan de liedjes "Rode ballonnen, witte ballonnen", "Ritje in de arreslee" en "Help het leger op de been" op disc 3 van de cd-box. "Een kouwe kermis" en "Stoomcarrousel" staan op disc 4.
     

       
     
     

     

    Publicatiedatum: 20 oktober 2020
    Laatste aanvulling: 20 oktober 2020
    Foto © ANP CC BY-NC-ND 4.0, screenshots © KRO
    REGISTER |
    SONGTEKSTEN |
    MEDIA
    INFORMATIE |
    AFLEVERINGEN |
    OEBELE |
    © 2018-2024
    contact
    colofon
    veelgestelde vragen
    disclaimer