TELEVISIE
In de loop der jaren hebben diverse televisieprogramma's aandacht besteed aan de serie, bijvoorbeeld een speciale uitzending, een terugblik met de makers of een optreden.
1969  FINALE KINDERZANGFESTIVAL

Het Kinderzangfestival, een zangwedstrijd voor schoolkoren uit de hoogste klassen van de lagere school, was sinds 1960 een jaarlijks terugkerend evenement. Na diverse voorronden werd de negende finale, gepresenteerd door Willem Nijholt en Wieteke van Dort als Koen en Aagje, live uitgezonden op televisie. In de jury zaten onder andere Harrie Geelen, Joop Stokkermans en Heleen en Els van het Oebele-koor. Klas 6 van de Bernadetteschool uit Den Bosch was de winnaar, zij wonnen een reis naar BelgiŽ en een optreden voor de BRT.

De optredens van de koren verschenen ook op langspeelplaat, inclusief de zeven liedjes die Willem Nijholt en Wieteke van Dort hadden gezongen. De oorspronkelijke televisie-uitzending is niet bewaard gebleven. Enkele bewegende amateuropnamen (zonder origineel geluid) gemaakt tijdens de uitzending en van het beeldscherm zelf zijn op YouTube gezet door Richard Schraven.

Uitzending
KRO - 31 mei 1969 - Nederland 1 - 16.02-17.30 uur
KRO - 13 september 1969 - Nederland 1 - 19.05-19.55 uur (ingekorte herhaling)

Presentatie
Willem Nijholt (als Koen de Graaf), Wieteke van Dort (als Aagje Ritsema)

Jury
Wim Quint (voorzitter), Paula van Alphen, Broeder Laetantius, Harrie Geelen, Joop Stokkermans, Els van Weely, Heleen Hut, e.a.

Muzikale leiding
Joop Stokkermans

Gastoptreden
Cocktail Trio

Decorontwerp
JuliŽnne van den Erve

Regie
Bram van Erkel

Producent
René Sleven

Foto © Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, met dank aan Maarten Fransen. Klik op de afbeelding voor een uitvergroting.
1969  VOORUITBLIK OP OEBELE

Hoewel Joop Stokkermans in meerdere afleveringen van Oebele aanwezig was kwam hij nooit zo uitvoerig aan het woord als in deze vooruitblik. Het is niet bekend wie de omroepster van dienst was. Het programma, dat op 13 september was opgenomen, is niet bewaard gebleven.
Het draaiboek van Vooruitblik op Oebele is wel bewaard gebleven, met dank aan Maarten Fransen. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op onderstaande link om het draaiboek als pdf te bekijken.
Vooruitblik op Oebele

 

Uitzending
KRO - 20 september 1969 -  Nederland 1

Tekst
Harrie Geelen

Decorontwerp
Els Salomons

Licht 
Lex Goos

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Bram van Erkel

Producent
René Sleven

Rolverdeling

 • Koen de Graaf - Willem Nijholt
 • Aagje Ritsema - Wieteke van Dort
 • Augustus Rozegeur - Herman Vinck
 • Joop Stokkermans - Joop Stokkermans
1970  GRAND GALA DU DISQUE POPULAIRE

In september 1969 was bekend gemaakt dat de lp's Welkom in Oebele en Nieuwe liedjes van Oebele waren onderscheiden met een Edison, één van de oudste muziekprijzen ter wereld. De uitreiking vond een half jaar later plaats, tijdens het Grand Gala du Disque Populaire. Dit groots opgezette showprogramma vanuit de RAI in Amsterdam duurde de hele avond en werd live uitgezonden op radio en televisie, in de pauze onderbroken door Televizier. Joop Stokkermans nam namens het hele team de Edison in ontvangst uit handen van Willem Duys. Het telvisieprogramma is niet bewaard gebleven, de radio-uitzending wel.

Uitzending
AVRO - 27 februari 1970 - Nederland 1 - 20.20-0.00 uur

Presentatie
Mies Bouwman, Willem Duys

Muzikale leiding
Francis Bay

Decorontwerp
Jan van der Does

Regie
Jef de Groot

Productie
John J. Vis Jr., Jef de Groot, Pim Jacobs

1970  TIEN JAAR KINDERZANGFESTIVAL

Het Kinderzangfestival vierde in 1970 een jubileum, het werd voor de tiende keer werd gehouden. Net als het voorgaande jaar werd de finale door Willem Nijholt als Koen en Wieteke van Dort als Aagje. Ook nu werd de wedstrijd live uitgezonden op televisie. Klas 6 van de Bernadetteschool uit Den Bosch won voor het derde jaar op rij de Zilveren Stemvork, een wisselprijs die de school nu mocht houden.

De optredens van de koren verschenen ook op langspeelplaat, maar zonder de zes liedjes die Willem Nijholt en Wieteke van Dort hadden gezongen. De oorspronkelijke televisie-uitzending is niet bewaard gebleven, wel de radio-uitzending. Enkele bewegende amateuropnamen (zonder origineel geluid) zijn in twee delen op YouTube (zie deel 1 en deel 2) gezet door Richard Schraven. Hij heeft enkele van deze opnamen gecombineerd met de geluidsband.

Uitzending
KRO - 13 juni 1970 - Nederland 1 - 16.02-17.30 uur
KRO - 15 september 1970 - Nederland 1 - 19.07-20.00 uur (ingekorte herhaling)

Presentatie
Willem Nijholt (als Koen de Graaf), Wieteke van Dort (als Aagje Ritsema)

Jury
Wim Quint (voorzitter), Paula van Alphen, Hans Peters, Hendrik Daems, Broeder Laetantius

Muzikale leiding
Joop Stokkermans

Decorontwerp
JuliŽnne van den Erve

Regie
Bram van Erkel

Producent
René Sleven

Foto's © Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, met dank aan Maarten Fransen. Klik op de afbeelding voor een uitvergroting.
1970  REVUE VAN DE NEDERLANDSE PLAAT

Op initiatief van de Commissie Collectieve Grammofoonplaten Campagne (CCGC) trad een groot aantal Nederlandse artiesten uit uiteenlopende genres op in de Jaarbeurs Congreszaal in Utrecht. In de rechtstreekse uitzending waren onder meer Johnny Jordaan en Tante Leen, Tee Set, Saskia & Serge, Marco Bakker en Brainbox te zien. Het muziekgala werd voor de tweede en laatste maal georganiseerd en duurde de hele avond, slechts onderbroken door een uitzending van de actualiteitenrubriek Hier en Nu. De hoofdrolspelers uit Oebele zongen de liedjes Oe van Oebele en Foebele in Oebele. Het programma is niet bewaard gebleven.

Uitzending
NCRV - 4 september 1970 - Nederland 1 - 20.20-23.15 uur

Presentatie
Eddy Becker

Muzikale leiding
Harry de Groot

Choreografie
Jan Arntz

Decorontwerp
Cor Hermeler

Regie
Kitty Knappert

Productie
Dick van den Ende

Pagina uit TeleVizier
van 4 september 1970

1970  'T IS 'OEBELE' IN OSS

Hoe populair Oebele was bleek wel toen kleuters uit Oss voorstelden hun nieuwe school naar de serie te vernoemen. Op vrijdag 6 november 1970 werd de school geopend, in het bijzijn van Aagje (Wieteke van Dort) en Paulus (Ab Hofstee), die een grote postzak bij zich had. Hierin zat een replica van het standbeeld van Oe de Eerste, gemaakt door de kinderen van het doveninstituut. Volgens de Oebeler Krant van november waren de kinderen "door het dolle heen" en werd het in Oss een "geweldig groot feest". Een cameraploeg van de KRO maakte een reportage die voor zover bekend niet bewaard is gebleven.
De school heeft tot 1986 bestaan.

Uitzending
KRO - 18 november 1970 - Nederland 1 - 17.00-17.15 uur

Camera
Ad Braamhorst

1971  FINALE KINDERZANGFESTIVAL

De finale van het elfde Kinderzangfestival vond plaats op woensdagmiddag 9 juni en werd enkele dagen later op televisie uitgezonden. Ook deze uitzending had een hoog Oebele-gehalte, naast omroepster Eveline Velsen werd de finale gepresenteerd door Ria en Lidy uit het Oebele-koor, die ook optraden. Winnaar werd het pensionaat St. Louis uit Weert.
De oorspronkelijke televisie-uitzending is niet bewaard gebleven. Enkele bewegende amateuropnamen (zonder origineel geluid) gemaakt tijdens de uitzending en van het beeldscherm zijn op YouTube gezet door Richard Schraven.

Uitzending
KRO - 12 juni 1971 - Nederland 1 - 16.02-17.30 uur

Presentatie
Eveline Velsen, Ria Suyderhoud, Lidy Sluijter

Jury
Wim Quint (voorzitter), Paula van Alphen, Annemiek Coone, Hendrik Daems, Broeder Laetantius, Harry Bannink

Arrangementen en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Decorontwerp
JuliŽnne van den Erve

Regie
Bram van Erkel

Producent
René Sleven

1972  DE FRED HACHÉ SHOW

Absurdistisch showprogramma, gepresenteerd door Fred Haché en zijn assistent Barend Servet. In de tweede aflevering viert Fred Haché zijn verjaardag met een aantal opmerkelijke gasten, waaronder Willy Alberti, Simon Vinkenoog, Milly Scott, Tonny Eyk, Kees van Kooten en Wim de Bie. Ook aanwezig zijn Jan Teulings en Wies Andersen in hun rollen uit de serie Maigret. Ab Hofstee is kort te zien als postbode Paulus die een pakket komt brengen waarin een compleet drumstel blijkt te zitten. Zijn Hamelen-collega Will van Selst doet ook mee aan het programma als de Franse zanger Henri Salvador, en in deze uitzending is Dolf Brouwers voor het eerst te zien als Sjef(ke) van Oekel.


Uitzending

VPRO - 27 januari 1972 - Nederland 1 - 21.40-22.35 uur

Idee, samenstelling en teksten
Wim van der Linden, Wim T. Schippers, Ruud van Hemert, Gied Jaspers

Decor
Jan P. Koenraads

Productie en regie
Ruud van Hemert

Rolverdeling

 • Fred Haché - Harry Touw
 • Barend Servet - IJf Blokker
 • Sjefke van Oekel - Dolf Brouwers
Screenshots © VPRO
1972  MOEDERDAG...? WELNEE!

Enkele maanden nadat Oebele gestopt was, waren Ab Hofstee, Rob de Nijs, Riet Wieland Los en het koor (nu onder de naam Televisie-kinderkoor) te zien in een liedjesprogramma over Moederdag. Alle liedjes werden vooraf gegaan door korte monologen van de koorleden die iets over hun moeder of over Moederdag vertelden, waarin duidelijk wordt, net als in de liedjes zelf, dat eigenlijk iedere dag Moederdag zou moeten zijn. De 12 liedjes verschenen ook op langspeelplaat in twee edities met de titels "Elke dag is Moederdag" en "Mammie... heb je zin om op te staan?".

De complete uitzending is niet bewaard gebleven, met uitzondering van drie liedjes die op film op locatie werden opgenomen, waaronder op de Floriade, en enkele losse fragmenten. Het liedje 'Als mijn moeder huilt' is in 1982 opgenomen door Wieteke van Dort voor haar album "Huilen is gezond".
Het draaiboek is wel bewaard gebleven, met dank aan Maarten Fransen. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op onderstaande link om het draaiboek als pdf te bekijken.
Elke dag is Moederdag

Uitzending
KRO - 13 mei 1972 - Nederland 1 - 19.05-19.45 uur

Opnamedatum
22 april 1972, Studio Bellevue

Alternatieve titel
Elke dag is Moederdag

Teksten
Harrie Geelen, Bram van Erkel, Gerrit den Braber

Arrangementen en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Decor
Ben Hulsman

Regie
Bram van Erkel

Producenten
Gerrit den Braber, Bram van Erkel

Medewerkers

 • Ab Hofstee
 • Rob de Nijs
 • Riet Wieland Los
 • Televisie-kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde
 • Ballet onder leiding van Olga Dzialiner
 • De heer Hartgers en leerlingen
Foto's © Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Klik op de afbeelding voor een uitvergroting, screenshots © KRO
1972  EENMAAL ANDERMAAL

In dit amusementsprogramma voor het goede doel boden bekende Nederlanders een bijzondere prestatie aan voor de veiling van presentator Gerrit den Braber, die zelf ook een keer in Oebele te zien was geweest. Aanvankelijk werden alleen grammofoonplaten geveild, later werden dat ongewone optredens. Zo speelde Hans Wiegel Romeo in een scŤne uit "Romeo & Julia" en was Mies Bouwman zelf kandidaat in haar spelshow Eén van de acht waarbij ze bekende mensen moest herkennen die aan de 'levende' lopende band voorbij kwamen. In de aflevering van 4 april 1972 zong de selectie van FC Utrecht samen met het Oebele-koor Oebele is hupsakee.

De spelers Hans van Huissteden, Karel Bonsink, Jan Blaauw, Leo van Veen, Marco Cabo en Jan Groenendijk namen hierbij de solo's over. Hoeveel er voor het Rode Kruis werd betaald is niet bekend: de uitzending werd niet bewaard maar een fragment van het optreden is te zien in een compilatie-aflevering die nog wel bestaat.

Uitzending
NCRV - 17 juni 1972 - Nederland 1 - 22.10-23.00 uur

Veilingmeester
Gerrit den Braber

Regie
Kitty Knappert

Productie
Toon Gispen

Screenshots © NCRV

1972  ZOMAAR EEN ZOMERAVOND

Een praatprogramma met muzikale onderdelen dat tussen 1968 en 1974 in de zomermaanden werd uitgezonden. In 1972 waren er enkele vaste onderdelen, zoals de foto van de week. In deze aflevering waren Frans Halsema en Oscar Harris de muzikale gasten, na het 8 uur Journaal stond de uitzending in het teken van Joop Stokkermans die was uitgeroepen tot componist van de week. Conny Vink, Rob de Nijs, Ab Hofstee, The Secrets en het Oebele koor (hoewel Hamelen al begonnen was) zongen enkele van zijn liedjes. Van de uitzending is alleen een fragment bewaard gebleven op film over waarin Hans de Graaff enkele kinderen interviewt (zoals jaren later Jochem van Gelder in Praatjesmakers), in dit geval over ministers en de koningin.

Uitzending
VARA - 25 juli 1972 - Nederland 2 - 19.05-1955 + 20.20-21.00 uur

Presentatie
Letty Kosterman, Herman Stok

Interviews
Hans de Graaff

Muziek
Tony Nolte, Joop Stokkermans

Gasten

 • Frans Halsema
 • Truusje Simons
 • Oscar Harris & the Twinkle Stars
 • Conny Vink
 • Rob de Nijs
 • Ab Hofstee
 • The Secrets
 • Oebele koor
 • Degenslikker Stromboli
Foto's © Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, met dank aan Maarten Fransen. Klik op de afbeelding voor een uitvergroting. 
2004  TV TOPPERS

Zesde in een reeks amusementsprogramma's waarin Jos Brink samen een gast terugkijkt op nostalgische televisiefragmenten die hij of zij heeft uitgekozen. Rob de Nijs is deze aflevering de hoofdgast en hij laat onder meer Showroom en Jiskefet zien, en optredens van Miles Davis, Chet Baker en Johnny Jordaan. Speciale gasten zijn Robs toenmalige echtgenote Belinda Meuldijk en Wieteke van Dort, die Rob verrast door samen met het Oebeler koor nog eenmaal Oebele is hupsakee te zingen. Na Oebele waren Wieteke van Dort en Rob de Nijs ook nog samen te zien in het vierde seizoen van Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer?.
Het optreden van Wieteke van Dort met het Oebele-koor staat als bonus op disc 2 van de Oebele dvd-box.

Uitzending
NCRV - 7 augustus 2004 - Nederland 1 - 20.35-21.45 uur

Presentatie
Jos Brink

Eindredactie
Sjoerd Dijkstra

Regie
Jan Michiel den Boogert

Productie
Terry Kotterman

Screenshots © NCRV

2011  TV-MONUMENT - OEBELE IS HUPSAKEE

Bij het samenstellen van de dvd/cd-box Oebele ontstond het idee om een programma te maken over de serie. Han Peekel, die voor zijn reeks TV Monument verschillende uitzendingen heeft gemaakt over uiteenlopende onderwerpen uit de televisiegeschiedenis, werd hiervoor benaderd. Hij had al eerder portretten gemaakt van hoofdrolspelers Willem Nijholt en Wieteke van Dort. Tijdens de Oebele-reŁnie op 12 januari 2011 in café De Twee Zwaantjes van koorlid Trees Ruzette werden opnamen gemaakt door cameraman Bert Kremer en geluidsman Jack Niewold. Han Peekel zelf kon niet aanwezig zijn omdat hij die dag zijn huwelijksjubileum vierde.
Regisseur Bram van Erkel, tekstschrijver Harrie Geelen en acteurs Willem Nijholt, Wieteke van Dort en Marjan Berk vertellen over de serie en ook is te zien hoe Bram van Erkel samen met componist Joop Stokkermans op keyboard het speciaal voor de reŁnie geschreven lied Denkend aan Oebele ten gehore brengt, met bijval van alle aanwezigen. Een paar maanden later, op 9 april, volgde een tweede opnamedag. In het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid werden koorleden Erna Beenakker, Erwin Crone, Lidy Sluijter, Ria Tammer en Trees Ruzette geÔnterviewd, samen met televisiehistoricus Arjan Doolaar.
Birgit van Altena werd als laatste geÔnterviewd. Zij was als kind een trouwe kijker en kon toen nog niet weten dat ze later zou gaan werken bij de KRO, de omroep die Oebele uitzond. Het programma Oebele is hupsakee! - Een persoonlijke terugblik van Han Peekel op een roemrucht televisieprogramma is niet alleen een portret van de serie maar geeft ook een beeld van het kinderkoor Henk van der Velde dat door de naamgever en zijn echtgenote Iet van der Velde werd geleid. Zij bepaalden welke kinderen van het koor de liedjes mochten inzingen en aanwezig mochten zijn bij de opnamen in de studio. Tot op heden is het programma helaas nooit uitgezonden, het kan wel bekeken worden op de dvd-box en op YouTube.

Samenstelling en presentatie
Han Peekel

Camera
Bert Kremer

Geluid
Jack Niewold, Rik Lambregts

Montage
Cato-Margo Peekel

Screenshots © Salt Media

2011  SHOWNIEUWS

Reportage van twee minuten uit de late editie van Shownieuws over de presentatie van de dvd/cd-box in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op 18 mei 2011, dat diezelfde avond nog werd uitgezonden. De eerste exemplaren werd door Han Peekel overhandigd aan Wieteke van Dort en Willem Nijholt. Er zijn korte interviews te zien met Marjan Berk en Wieteke van Dort. Willem Nijholt vertelt dat Oebele is hupsakee niet zijn favoriete nummer is omdat hij dat zo vaak gehoord heeft. Toch was dat het nummer dat hij samen met de hoofdrolspelers en het koor nog eenmaal ten gehore bracht.

Uitzending
SBS6 - 18 mei 2011 - 22.50-23.20 uur

Presentatie
Maureen du Toit, Marlayne Sahupala

Commentaarstem
Bart Slim

Screenshots © SBS Broadcasting

2011  KNEVEL & VAN DEN BRINK

Nadat 's middags de dvd/cd-box was uitgereikt was Willem Nijholt diezelfde avond te gast in de talkshow van Andries Knevel en Thijs van den Brink om over Oebele te praten. Aan het woord komt tevens Nout Wellink, directeur van De Nederlandse Bank, over Griekenland en de euro. De artsen dr. Frank van Berkum en dr. Frans Kok gaan in discussie over afvallen naar aanleiding van het crashdieet van eerstgenoemde. Het item over Oebele start bij 40 minuten en 46 seconden maar Willem Nijholt wordt ook bij de andere onderwerpen om zijn mening gevraagd.

Uitzending
EO - 18 mei 2011 - Nederland 1 - 23.15-00.05 uur

Presentatie
Andries Knevel, Thijs van den Brink

Eindredactie
Tenco van der Hee, Hans van der Linden

Samenstelling
Bert Heuvelman, Erik de Vries

Productieleiding
Linda Zuidinga

Regie
Robin Boers

Producent
Bernard van den Bosch

Screenshots © EO/Sky High TV

2011  WEEKJE OSBORN

Televisieserie rondom modeontwerpster en 'society babe' Judith Osborn die feestjes en evenementen bezoekt. Zij maakte een reportage van 8 minuten over de presentatie van de dvd/cd-box, wellicht aangemoedigd door haar toenmalige partner Bert van der Veer. "De zaterdagmiddagen waren het leukst als Oebele bij de KRO was" schrijft hij in zijn boek 60 jaar televisie in Nederland. Willem Nijholt, Wieteke van Dort, Joop Stokkermans, Marjan Berk en Harrie Geelen worden geÔnterviewd en koorlid Erna Beenakker zingt een stukje van het lied Ik zit me te vervelen voor haar man Frits Jansma.

Uitzending
RTV N-H - 26 mei 2011 - 17:40-18:05 uur

Presentatie
Judith Osborn

Camera
Mischa Korzec, Ilya Bromet

Montage
Martijn Kuiper, René Smeding

Vormgeving
Willem van Dijk

Redactie
Silvie Bieze

Eindredactie
Jan van Galen

Samenstelling en regie
Robert Jan de Boer

Screenshots © RTV N-H

Publicatiedatum: 7 augustus 2022
Laatste aanvulling: 7 augustus 2022
Terug naar Media
REGISTER |
SONGTEKSTEN |
MEDIA
INFORMATIE |
AFLEVERINGEN |
OEBELE |
© 2018-2024
contact
colofon
veelgestelde vragen
disclaimer