OEBELE-HAMELEN FANDAG
Op zondagmiddag 9 november 2014 vond de fandag plaats die helemaal in het teken stond van de televisieseries Oebele en Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer?. Het evenement werd gehouden in de Burgerzaal van het Gemeentehuis in Hilversum, ontworpen door architect Dudok en voltooid in 1931. Het interieur dat hij ook ontwierp, inclusief meubilair, is al even bijzonder als het in gele baksteen opgetrokken gebouw.

De fandag werd georganiseerd door Stichting Dwarz met een Zetje van Ria Tammer. Zij maakte deel uit van het kinderkoor van Henk van der Velde, het koor dat de kinderen van zowel Oebele als Hamelen speelde. Ria presenteerde de middag samen met Arjan Doolaar.

Speciale gasten waren de makers van beide series: Harrie Geelen (schrijver van Oebele en Hamelen), Imme Dros (schrijfster van teksten voor Oebele en de Hamelen fotoboeken), Tineke Notten-Roeffen (regisseur van Hamelen), Bram van Erkel (regisseur en tekstschrijver Oebele), Olga Dzialiner (choreograaf van Oebele en instuderen dansen voor Hamelen), Wieteke van Dort (Aagje in Oebele en Jul in Hamelen), Rob de Nijs (Bertram Bierenbroodspot in Hamelen en Billy Biggelaar in Oebele), Margreet Heemskerk (Prinses Madelein in Hamelen en Elsje in Oebele), Loeki Knol (Lidwientje Walg in Hamelen), Paula Majoor (Prinses Gale in Hamelen) en Gildo del Mistro (muzikant op alle liedjes van Oebele en Hamelen).

De techniek liet het die middag afweten waardoor de presentatie op het grote scherm helaas kwam te vervallen, maar dat kon de stemming voor de meer dan 100 aanwezigen, waaronder meer dan 30 voormalige leden van het kinderkoor Henk van der Velde, niet bederven. Klik op onderstaande link om het programma te bekijken.
Programma fandag

CONCERT OEBELE
De middag begon met een concert van het koor met liedjes uit de serie Oebele (1968-1971) onder muzikale begeleiding van Hans Steijger en Maarten Fransen. Speciale gasten bij dit optreden waren Margreet Heemskerk en Wieteke van Dort, die een traantje moest wegpinken bij de herinnering aan Joop Stokkermans, wiens echtgenote Dallea op de eerste rij zat. Tussen de liedjes door haalden de koorleden herinneringen op, en zagen twee voormalige balletbuitelaars choreograaf Olga Dzialiner weer terug.
De gezongen liedjes waren "Welkom in Oebele", "Oebele is hupsakee", "Waar moet een tijgertje naar toe", "Lentewind", "Vrouwen zijn nieuwsgierig", "Oma van de puszta", "Hoe gaat het eigenlijk met jou" en geheel spontaan "Dag Oebele". "Zalig kan het wezen in een ziekenhuis" en "Oebele bij nacht" werden ook gezongen, twee liedjes die niet eerder waren uitgebracht maar wel op de cd-box staan.
Klik op een foto voor een uitvergroting.
Q & Q
Erik van 't WoutOok aanwezig op de fandag was Erik van 't Wout. Hij speelde niet mee in Oebele of Hamelen maar wel in een andere serie geschreven door Harrie Geelen, geregisseerd door Bram Erkel en met muziek van Joop Stokkermans: Q & Q. Hij was een van de titelpersonages, Aristides Quarles van Ispen, en vertelde kort over zijn ervaringen als jonge acteur. Tegenwoordig is hij regisseur, onder meer van Dokter Tinus, Grijpstra & De Gier en Baantjer.
PRESENTATIE CD-BOX
Het organiseren van de fandag was de directe aanleiding om te bekijken of het mogelijk was een cd-box met 100 liedjes van Oebele uit te brengen, zoals dat 10 jaar eerder ook met Hamelen gebeurd was. Van de 54 liedjes die op langspeelplaat waren uitgebracht tussen 1969 en 1971 zijn er 20 op cd verkrijgbaar, als bonus bij de dvd-box. In totaal waren er meer dan 140 liedjes te horen in Oebele en Ria Tammer bleek ze bijna allemaal in bezit te hebben op cassettebandjes. Dankzij een crowdfundingsactie op de sociale media konden de liedjes worden gedigitaliseerd, opgeknapt en op cd worden uitgebracht.
De eerste exemplaren werden uitgereikt door Wieteke van Dort (Aagje Ritsema) aan Bram van Erkel (regie en samenstelling), Olga Dzialiner (choreografie), Harrie Geelen (teksten), Imme Dros (tekstbijdragen), Dallea Stokkermans (echtgenote Joop Stokkermans), Gildo del Mistro (muzikant op alle liedjes) en Rob de Nijs (Billy Biggelaar).
Vanuit Frankrijk had Willem Nijholt een digitale groet naar alle Oebelaars gestuurd, klik op de link om de tekst lezen:
E-mail Willem Nijholt
CONCERT HAMELEN
Het tweede concert bestond uit liedjes van Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? (1972-1976), opnieuw onder muzikale begeleiding van Hans Steijger en Maarten Fransen. Margreet Heemskerk (prinses Madelein) en Loeki Knol (Lidwientje Walg) waren ditmaal de speciale gasten die meezongen met "Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen, meneer?", "Ach, ach rattenvanger", "Het vliegend vloerkleed Kamerbreed", "De prins van Doedel aan de Vlier", "Weet u ook de weg naar Morpuys" en "Daar zit het 'm niet in". Bij "Poppenkast voor, poppenkast na" zong Jason Morel, zoon van Maélys Morel (prinses Vossestaart), de zangpartij van Sijs en werden de bewegingen meegedaan door leden van Scouting Derja.
Ook nu haalden enkele koorleden herinneringen op aan hun tijd in deze serie. Harrie Geelen wees op de zinsnede 'Daar vliegt de vogel Blindelings en vindt zijn nest in vrije val' uit "Weet u ook de weg naar Morpuys". Blindelings moet met een hoofdletter geschreven worden want het is de naam van een vogel. In het verhaal wat Harrie Geelen nu schrijft over Hamelen gebaseerd op de serie komt deze vogel ook voor, zo bleek uit de twee korte stukken die hij voorlas. De geschiedenis van Hamelen telt inmiddels 700 pagina's, tot het verhaal van moerasmonster Tromp, veerman Schiermonnik en Joringel van Jor is het verhaal voltooid.
HERINNERINGEN
Behalve tijdens de concerten hadden de koorleden die de kinderen van Oebele en Hamelen hadden gespeeld hun herinneringen vooraf ook opgeschreven. Deze waren verwerkt in een mini-tentoonstelling gecombineerd met foto's waarvan het merendeel afkomstig is uit privécollecties. Tijdens de fandag waren ook enkele vertegenwoordigers van het Doveninstituut uit St. Michielsgestel aanwezig. Zij maakten vaak bijzondere decorstukken, zoals het beeld van Oe de Eerste, en speelden soms mee. Onder hen was Emiel Klaassen die ook enkele herinneringen heeft gedeeld. De minitentoonstelling kan nogmaals bekeken worden, klik op de afbeelding voor een uitvergroting.
UNIEKE BEELDEN
Tijdens de pauze waren enkele filmopnamen te zien van reünies, optredens en presentaties die de afgelopen jaren hebben plaats gevonden. Omdat het hele filmpje van 10 minuten niet vertoond kon worden vanwege tijdgebrek en om iedereen de gelegenheid te geven het rustig bekijken staat het nu ook op YouTube. Het betreft alleen amateurbeelden, gemaakt door Ellen Querido, Stichting Hamelen 97, Irma van Mourik en het Nederlandse Artiesten Museum.
DE BROEK MET LELIES
Op voordracht van Harrie Geelen schreef Nicolien Mizee het voorwoord in het boekje bij de Ultieme Verzamelbox van Hamelen. Zij was ook aanwezig tijdens de fandag waarbij ze het woord richtte tot Harrie Geelen en hem een broek met geborduurde lelies gaf, net als Hildebrandt vele jaren daarvoor kreeg van koningin Madelein II, bijgenaamd de Manmoedige. Klik op onderstaande regel om de gehele tekst te lezen.
Tekst Nicolien Mizee

KONINGIN MADELEIN III
Nog eenmaal kroop Margreet Heemskerk in de rol van koningin Madelein III van Bambergen. In aanwezigheid van haar kleindochter prins Madelein V hield zij een door haarzelf geschreven feestrede. Aan het einde richtte zij zich tot Harrie Geelen die zij benoemde tot Hertog Harrie, Graaf van Geel, ridder te voet. De jonge prinses bood Harrie de sleutel van de berg aan om aan te geven dat hij altijd welkom in Bambergen is.
Klik op onderstaande regel om de gehele tekst te lezen.
Feestrede Koningin Madelein III / Margreet Heemskerk
RIDDER HARRIE
Slechts een handjevol aanwezigen wist dat er nog een verrassing voor Harrie Geelen was. In het diepste geheim hadden zij een half jaar geleden op initiatief van Ria Tammer een brief geschreven aan de burgemeester van Hilversum waarin zij op persoonlijke titel hadden verwoord waarom zij vonden dat Harrie Geelen een lintje had verdiend. In oktober kwam het verlossende woord, Harrie kreeg een Koninklijke onderscheiding voor zijn gehele oeuvre en zelfs een hoge: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Pieter Broertjes sprak de nieuwe ridder toe en spelde hem daarna namens koning Willem Alexander het lintje op.
Klik op onderstaande regels om de gehele toespraak van de burgemeester te lezen en voor een overzicht van het oeuvre van Harrie Geelen tot nu toe.
Toespraak burgemeester Pieter Broertjes
Oeuvre Harrie Geelen
Zie ook Facebook Rob de Nijs, website Ted van Lieshout en HilversumNieuws.
ANIMATIEFILMS
Dvd Harrie Geelen filmcollectieIn 2012 publiceerde Jan-Willem de Vries een lijvig boekwerk over de geschiedenis van de Toonder Studio's waar Harrie Geelen jarenlang heeft gewerkt. Geheel toevallig werden in het nabij gelegen koetshuis, waar een opnamestudio is gevestigd, alle liedjes van Oebele en Hamelen opgenomen. Jan-Willem kent als geen ander de animatiefilms van Harrie Geelen en wil in 2015 een dvd uitbrengen met een selectie van het animatiewerk van Harrie Geelen. Ter introductie vertoonde hij fragmenten van De krekel en de mier (1978, muziek Joop Stokkermans, zang Rob de Nijs), Schets van een productieproces (1991), d (1994), videoclip Hands on skin (2013, muziek Cloudmachine) en enkele reclamespots waarbij die van Fruitella een golf van herkenning teweeg bracht. Deze en andere fragmenten van de animatiefilms van Harrie Geelen zijn te zien op zijn YouTube-kanaal.
Videoclips Cloudmachine: Safe haven / Hands on skin / Old Waits Carol

Update: de dvd is inmiddels uitgebracht en is te koop voor € 16,95 + € 3,95 verzendkosten. Belangstellenden
kunnen een e-mail sturen naar jw@janwillemdevries.nl.

QUIZ
Het laatste onderdeel van de fandag was de quiz die alle bezoekers eerder op de middag hadden kunnen invullen. De quiz bestond uit 32 multiple choice vragen, gemaakt door Robin Peter. Slechts een persoon had alle vragen goed maar was vergeten zijn of haar naam op het formulier in te vullen. Er waren twee mensen met slechts één fout en drie mensen met twee fouten, zij mochten een keuze maken uit de gesigneerde cd's en boeken die ter beschikking waren gesteld door Wieteke van Dort.
Klik op onderstaande link om de quiz (nogmaals) te spelen of bekijk de goede antwoorden.
De Oebele-Hamelen quiz
De Oebele-Hamelen quiz met antwoorden

 

Foto's Gé Nielissen
Foto's Ellen Querido
Foto's Marcia Meere-Kat en Ada Schouten
Foto's Annemargreet Bongers
Foto's André Evers
Foto's Meta Veerman
Met de prijsuitreiking kwam de fandag tot een einde... met dank aan alle vrijwilligers die zich voor deze dag hebben ingezet en niet te vergeten aan de fans die de herinnering aan Oebele en Hamelen levend houden.
Publicatiedatum: 7 mei 2020
Laatste aanvulling: 7 mei 2020
Terug naar Informatie

REGISTER |
SONGTEKSTEN |
MEDIA
INFORMATIE |
AFLEVERINGEN |
OEBELE |
© 2018-2024
contact
colofon
veelgestelde vragen
disclaimer